Terug

Zo giet je PU hars - Alle stappen!

Zo giet je PU hars - Alle stappen!

Altijd al eens willen werken met PU? Hier een stap voor stap uitleg hoe dat moet.

 

Het is alweer een paar maanden geleden dat ik de eerste originele meetbanaan gemaakt heb. Maar hij heeft de markt nog niet veroverd.. Dat heeft natuurlijk maar één reden: er zijn er maar twee van.

Tijd om dat te veranderen!

En om niet af te wijken van het origineel ga ik deze gebruiken als moedermodel voor een mal om zo een hele reeks afgietingen te kunnen maken.

Om dit te kunnen doen moeten we een aantal stappen doorlopen:

Het model voorbereiden

De originele meetbanaan heeft inmiddels wat krassen en butsen gekregen. Om te voorkomen dat die ook in alle vervolg bananen komen schuur ik de meetbanaan op die plekken netjes glad. Het heeft natuurlijk wel z’n charme om wat hiervan achter te laten maar mijn ervaring is dat het vervolgens in het uiteindelijke model alleen maar rommelig oogt.

 

Als hij helemaal goed geschuurd is smeer ik hem in met lossingsmiddel. Dit middel zorgt, zoals de naam al doet vermoeden, dat je hem weer los krijgt uit de mal straks. In principe  hecht siliconen niet hier op maar je weet maar nooit.

 

De bak voor de mal

De mal gaan we uit een siliconen gieten en om dat goed te kunnen doen moeten we hiervoor een bak maken waarin we het model gaan neerzetten.

Ik heb een conus gemaakt die nu als voet dient voor de banaan, dat is mooi meegenomen, maar zijn echte functie is pas straks in de mal: dan is het namelijk de trechter waardoor we hem gaan gieten.

De bak zelf maak ik van 9mm dik multiplex wat ik ook een laagje lossingsmiddel gegeven heb. Hier merkte ik later dat het siliconen toch wel bleef plakken. Een laag lak op het hout had dit kunnen voorkomen.

Hoe je deze bak maakt maakt verder niet heel veel uit, zolang je maar zorgt dat het er niet uit kan stromen.

Giet de bak voorzichtig vol met siliconen en voorkom dat er op het model grote luchtbellen achterblijven.

De mal openen

Als de siliconen helemaal zijn uitgehard kan je het hout verwijderen en kan het moeder model uit de mal. Om dit te doen snij ik eerst voorzichtig een zigzag in de siliconen. Dit doe ik zodat ik dat later kan gebruiken om de delen op elkaar uit te lijnen. Als de zigzag er eenmaal zit kan je zo recht mogelijk verder snijden tot je bij je model bent.

Haal het model er nu voorzichtig uit.

Het gieten

Klap de mal weer dicht en gebruik twee houtjes en lijmklemmen om hem voorzichtig aan te klemmen. Je wil dit zeker niet te strak doen omdat je dan je model vervormt maar ook niet te los want dan lekt het er tussendoor. Even proberen dus wat goed werkt..

Om de banaan te gieten gebruik ik een twee componenten PU giethars. Voor de goede kleur voeg ik wat gele kleurstof toe en als laatste voeg ik ook nog zo’n 150 gram vulstof toe. Dit maakt het eindproduct iets harder en zorgt er voor dat je een wat dikkere laag kan gieten.

Deze toevoegingen doe ik allemaal in component A voordat ik component B er bij giet. Op die manier kan ik het allemaal rustig mixen voordat het uitharden begint.

Giet alles voorzichtig met een dunne straal in de mal en wacht tot het is uitgehard voordat je de mal open maakt.

 

Gebruikte producten:

Deze video is gesponsord door Silicones & More. Heb je zelf producten nodig om dingen te gieten? Zij weten wat je moet hebben!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »