Terug

Zelf een hovercraft bouwen - Deel 1: De Romp

Zelf een hovercraft bouwen - Deel 1: De Romp

Wat is jouw droomproject? Deze vraag heb ik jarenlang volmondig beantwoord met: Een Hovercraft! maar ja, ik had er geen ruimte dus het zal er wel niet van komen.. Maar nu, een paar jaar later heb ik de ruimte wel en was er geen excuus meer over. Ik ben begonnen aan mijn eigen hovercraft! Heel vet!

Wat is jouw droomproject? Deze vraag heb ik jarenlang volmondig beantwoord met: Een Hovercraft! maar ja, ik had er geen ruimte dus het zal er wel niet van komen.. Maar nu, een paar jaar later heb ik de ruimte wel en was er geen excuus meer over. Ik ben begonnen aan mijn eigen hovercraft! Heel vet!

Op internet zijn er verschillende handleidingen en kits te koop maar ik besloot om mijn eigen weg te gaan en hem helemaal zelf te ontwerpen. Met wat slim afkijk werk van bestaande modellen heb ik in Fusion 360 de vorm getekend hoe ik de hovercraft wil hebben. Met als uitgangspunt: hoe kan ik hem zo klein mogelijk houden maar nog wel stabiel. Het resultaat is een 1.4 meter brede en 2.3 meter lange hovercraft.

De meeste bouwkits zijn gebaseerd op een houten frame en daarom heen met dun hout de buitenkant. Dit leek mij een rotklus om te ontwerpen en te bouwen dus ik besloot om hem uit piepschuim te gaan maken en dat te bekleden met glasvezel en polyester. In het ontwerp was dit inderdaad een heel stuk makkelijker…

Ook het bouwen van het piepschuim model viel aan alle kanten mee. Door simpelweg eerst het model in blokken op te bouwen digitaal kon ik maattekeningen maken van de simpele blokken om de hovercraft mee te bouwen. Dit was ongeveer een dagje werk. Vervolgens heb ik met de decoupeerzaag en met een schuurblok de hovercraft de mooie schuine vormen gegeven. Dit was ook ongeveer 1 dag werk.

Maar het bekleden met glasvezel had ik toch wel een beetje overschat. Ik dacht dat in een paar avondjes wel voor elkaar te krijgen. Gelukkig waren er twee vrienden die dit niet helemaal goed zagen komen en besloten te helpen. Met de extra hulp waren het twee lange dagen lamineren + nog een dag voorbereiden. Dat valt eigenlijk nog heel mee.

Dit is wat ik allemaal gebruikt heb voor het lamineren van de hovercraft:

De volgende stap is om de hovercraft helemaal mooi te schuren, plamuren en een top coat te geven. Als dat er op zit dan kan de motor er in komen.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »